Van on-premise naar de cloud

Van on-premise naar de cloud

Steeds meer bedrijven stappen over naar de cloud en maken gebruik van clouddiensten. Toch zijn er genoeg bedrijven die nog lokale on-premise of remotedesktop oplossingen inzetten. Xifeo legt uit waarom u de overstap naar de cloud moet overwegen en wat er allemaal bij komt kijken.

Inloggen op afstand

Misschien herkent u de situatie van vroeger nog wel: onder ieder bureau stond een desktopcomputer te ratelen. Later besloten veel bedrijven om gebruik te maken van een fysieke server die in het eigen pand stond. Deze on-premise oplossing werd ingezet voor diverse doeleinden. Denk hierbij aan bestandsopslag, mailserver en het draaien van software.

Veel bedrijven zijn vervolgens overgestapt op remotedesktopservices. Dankzij deze service kunnen meerdere medewerkers inloggen op de remote desktop. Na het inloggen heeft de medewerker toegang tot een eigen bureaublad, bestanden en programma’s. Het beheer werd hierdoor een stuk gemakkelijker. Het updaten van software hoeft nog maar op één plek te gebeuren en het is makkelijker om van afstand te werken.

Nadelen on-premiseoplossingen en remotedesktop

On-permiseoplossingen worden nog veel gebruikt, maar er zitten wel wat nadelen aan vast. Er moet dure hardware aan worden geschaft en dit moet ook onderhouden worden. Om de 5 à 10 jaar moet de hardware vervangen worden, wat een forse investering is.

Remotedesktop kent ook diverse nadelen. Het biedt geen goede ondersteuning van Office 365, waardoor het o.a. niet mogelijk is om via Microsoft Teams te bellen met audio of video. Door over te stappen naar de cloud worden dit soort problemen voorkomen.

Overstappen naar de cloud

Er zijn diverse cloudoplossingen. U kunt ervoor kiezen om de gehele IT-infrastructuur over te zetten naar de cloud. Hierdoor is eigen hardware niet meer nodig. U betaalt een bedrag per gebruiker per maand. Er zijn geen dure investeringen meer nodig, maar u houdt de kosten zelf in de hand.

Het kan handig zijn om bepaalde softwareoplossingen lokaal te houden. Bijvoorbeeld wanneer er locaties zijn waar er geen toegang is tot snelle internetverbinding. U kunt ook on-premise combineren met de cloud. Andere oplossingen zijn de moderne werkplek, waarbij er gewerkt wordt met diverse Office-producten en Microsoft 365-cloudoplossingen, of een Windows Virtual Desktop. Dit is een uitgebreide, cloud-gebaseerde virtualisatiedienst van Microsoft voor desktops en applicaties.

Voor ieder bedrijf de juiste oplossing

Welke oplossing geschikt is, is afhankelijk van uw bedrijf en de situatie. De specialisten van Xifeo helpen u hier graag bij en adviseren u over de diverse mogelijkheden. Wilt u uw bedrijf ook klaar maken voor de toekomst? Neem dan contact met ons op. Wij denken graag met u mee!

Van on-premise naar de cloud