Zabbix Certified Partner Logo

De toegevoegde waarde van de Zabbix Specialist training

Michael Schouwstra is één van onze Zabbix-trainers. Dankzij zijn jarenlange ervaring met Zabbix weet hij precies wat hij de kandidaten van de trainingen moet leren, laten zien en laten doen. Want dat vindt Michael één van de belangrijkste dingen van de trainingen: niet alleen een trucje aanleren maar vooral zelf aan de slag en van fouten leren. Deze maand geeft Michael weer een nieuwe Zabbix Specialist training en wij vroegen hem hoe hij zich daarop voorbereidt.


De toegevoegde waarde van Zabbix in laten zien


“Ik werk als Zabbix-consultant dagelijks met de monitoringtool”, vertelt Michael. “Voor veel mensen is het onbekend. Ze laten monitoring links liggen omdat het niet bij de dagelijkse werkzaamheden hoort. Daardoor zien ze de toegevoegde waarde niet, terwijl het eigenlijk onmisbaar is als IT-er.” 


Vanuit Xifeo worden er diverse Zabbix-trainingen gegeven. Hierin wordt uitgelegd hoe je ermee kunt werken en wat het precies is. Michael legt uit: “Er zijn zoveel systemen en programma’s te beheren. Des te sneller je tot analyses en inzichten komt, des te makkelijker het is om fouten te constateren en op te lossen. Hierdoor zal een organisatie op langere termijn ervaren dat incidenten niet meer met een workaround opgelost gaan worden maar het echte onderliggende probleem wordt aangepakt. Daar komt Zabbix bij kijken.”


De kracht van de Zabbix Specialist training


Michael geeft deze maand de Zabbix Specialist training. “De training bestaat eigenlijk uit twee componenten”, vertelt Michael. “Je leert wat Zabbix is, hoe je gegevens ophaalt en uit welke componenten het bestaat. Je weet na de training waar je moet klikken om bepaalde dingen gedaan te krijgen. Daarnaast leer je hoe je items, ook wel metingen genoemd, en triggers in Zabbix kunt maken.” Het is vervolgens belangrijk om te weten wat je met de gegevens kunt. “Vaak gaat het om alarmering”, legt Michael uit. “Je moet weten waarom je gegevens verzamelt en wat je er vervolgens mee gaat doen. Daarom komen er in de training ook veel test-cases voor. Zo leren de kandidaten tijdens een opdracht wat er precies gebeurt, waar het mis gaat en hoe je dit kunt oplossen.”


De training is de perfecte combinatie tussen uitleg en zelf aan de slag gaan. “We praten vanuit de theorie en stoppen dan om een opdracht te doen. Vervolgens kijken we of iedereen op dezelfde pagina zit en een bepaald kennisniveau heeft behaald. Je wordt echt geacht om zelf aan de slag te gaan en de opdrachten te behalen. Dit controleren we ook”, vertelt Michael.


Goede voorbereiding is belangrijk


Ter voorbereiding op de training neemt Michael alle presentatiesheets en test-cases zelf nog een keer door. “Ik bekijk wat de kandidaten te zien krijgen en ga na welke fouten zij gaan maken. Kandidaten maken nou eenmaal fouten tijdens de training en dat is alleen maar goed, want daar leren ze van. Door te bekijken tegen welke zaken ze aanlopen kan ik me daarop voorbereiden en de kandidaten beter helpen. Soms maak ik ook weleens een fout en daar neem ik ze dan ook in mee. Zo zien ze welke stappen ik doorloop. Er zijn zoveel dingen in de IT die je nog niet weet en er bestaan ook zo veel oplossingen voor”, vertelt Michael.


Leren van fouten maken


“Ik vind het altijd goed als de kandidaten fouten maken. Want als alles goed gaat en soepel verloopt leer je er niets van”, legt Michael uit. “Zodra er een error in zit moet je gaan begrijpen wat er mis gaat en wat je aan het doen bent. Ik leer mensen geen trucje aan, maar laat het ze zelf ervaren. De kennis waarom je dingen moet doen en hoe je die dingen doet vind ik belangrijker.”


De training biedt veel verdieping. “Je leert verder te kijken dan alleen Zabbix. Want als daar alles goed staat ingesteld hoeft het niet altijd Zabbix te zijn waar de fout vandaan komt. Het kan ook zijn dat er bijvoorbeeld in de IT-infrastructuur dingen zijn dichtgegooid waardoor het niet goed loopt.”


Vlieguren maken


“Mijn advies is om na de training direct aan de slag te gaan met de cases en deze in jouw eigen organisatie toe te passen”, vertelt Michael. “Je weet wat je moet doen, hebt de skills, maar nog geen vlieguren gemaakt. Door het 100 keer te proberen word je er steeds beter in en weet je beter hoe je met Zabbix kunt en moet werken.”


Tijd besparen dankzij Zabbix              


Door Zabbix goed in te zetten kun je jezelf en jouw collega’s veel tijd besparen. Als er iets mis gaat kun je inloggen op 300 servers om te bekijken wat er fout gaat, maar je kunt ook de monitoring goed inrichten zodat je precies ziet wat er mis gaat. “Het inrichten kost in het begin veel tijd, maar het levert je een hoop op. Zo hoef je niet iedere keer als er iets fout gaat alle servers na te gaan, maar krijg je direct inzicht”, legt Michael uit. “Ik hoor dan ook van veel kandidaten ‘had ik dit maar eerder geweten’. Dingen die nu omslachtig worden opgelost, kunnen veel eenvoudiger worden uitgevoerd. In de training werken we ook met cases die op de praktijk zijn gericht. Hierdoor herkennen kandidaten veel situaties en weten ze hoe ze het in de eigen organisatie moeten oplossen.”


Goed naslagwerk


“Wat Zabbix heel goed doet is goede documentatie bieden”, vertelt Michael. Ook voor hem als trainer is dit handig. “Zabbix blijft doorontwikkelen. Ze komen met steeds meer en nieuwe functionaliteiten. Op het moment dat ik een case krijg ga ik eerst in de documentatie na of er niet al een nieuwe oplossing is die ik nog niet ken. Zabbix is een Zwitsers zakmes, je kunt er zo veel mee! Denken dat je alles al kent van de tool is een illusie.”


Voorbereiding op de andere Zabbix-trainingen


Aan het einde van de training kunnen de kandidaten vrijwel alles wat betreft de functionaliteiten binnen Zabbix. Het vormt de basis voor de andere trainingen. Je moet dan ook eerst de Zabbix Specialist training hebben behaald wil je de andere trainingen kunnen volgen. “Wat je leert in de vervolg training is om de Zabbix-omgeving te tweaken en beter te beheren. Je kunt ervoor zorgen dat het een hoge load aan kan”, vertelt Michael.


Altijd blijven ontwikkelen


Binnen ieder vak is het belangrijk om je te blijven ontwikkelen, maar zeker binnen de IT. “De technologie ontwikkelt zich razendsnel. Ook als je kijkt naar waar Zabbix acht jaar geleden stond en waar ze nu zijn, dat is echt een wereld van verschil!” Kennis is hierbij key en daarbij zijn goede trainingen en opleidingen zeer belangrijk. Michael vertelt: “Vaak werkt de oplossing die je kent ook, maar door nieuwe ontwikkelingen zijn er misschien al veel betere, snellere en mooiere manieren om iets op te lossen. Als je die kennis niet hebt dan blijf je hangen in het bekende en leer je de nieuwe mogelijkheden nooit kennen. Als professional kun je daar niet in achter blijven.”


Zabbix training volgen?


Ben jij enthousiast geworden over de Zabbix Specialist Training? Wacht dan niet langer en schrijf je direct in voor de training via onze website. Klik hier om dat te doen. Voor vragen of meer informatie kun je contact met ons opnemen.

Foto van XIFEO

XIFEO

Voor dit account is geen verdere informatie beschikbaar.