OT-beveiliging wordt steeds belangrijker

OT-beveiliging wordt steeds belangrijker

Bij cybersecurity wordt er vaak alleen gericht op IT. Maar ook de beveiliging van operational technology (OT) wordt steeds belangrijker. OT bestaat uit hard- en software. Het gaat hierbij informatietechnologie voor industriële apparatuur. Voorheen waren de IT en OT volledig van elkaar gescheiden, maar tegenwoordig werken ze samen. Doordat apparatuur steeds vaker wordt voorzien van software en deze gekoppeld is aan het bedrijfsnetwerk komen IT en OT bij elkaar.

Beveiliging van OT

Doordat OT en IT steeds dichter bij elkaar bij elkaar komen, wordt OT gevoeliger voor aanvallen. We zien steeds meer digitalisering binnen industriële bedrijven met connected devices in de OT-omgeving. Hierdoor wordt OT-beveiliging steeds belangrijker en ontstaan er nieuwe uitdadingen als het gaat om de beveiliging. Xifeo zet de belangrijkste actiepunten op een rij.

Gebruik van kwetsbare of verouderde software
Veel (industriële) bedrijven werken met oudere machines die wel een update kunnen gebruiken. Omdat bedrijven de productie niet stil willen leggen, worden updates uitgesteld. Hierdoor ontstaan er kwetsbaarheden in de software waar hackers gebruik van kunnen maken. Zorg er dus voor dat updates regelmatig worden uitgevoerd. Een aanval en het herstellen daarvan kost namelijk meer tijd en geld.

Binnen één oplossing beveiligen
In veel gevallen worden systemen in de IT- en OT-omgeving aan elkaar gekoppeld. Hierdoor kunnen hackers gemakkelijk van omgeving naar omgeving overspringen. Het advies is om beide systemen/omgevingen binnen één oplossing te beveiligen.

Securitystandaarden
Voor veel bedrijven is de cyberveiligheid een vaag onderdeel binnen de bedrijfsvoering. Hierdoor worden er weinig eisen aangesteld, terwijl dit essentieel is. Het is belangrijk om securitystandaarden op te stellen waar nieuwe machines en de beveiliging daarvan aan moeten voldoen. Daarnaast is het belangrijk dat medewerkers zich verantwoordelijk voelen en dat de securitybewustzijn wordt verhoogd.

Monitoring
Dankzij goede monitoring kunnen aanvallen tijdig worden gedetecteerd en aangepakt worden. Hierdoor kan er veel schade worden voorkomen en is er minder herstel nodig. Monitor de systemen vanuit één beveiligingsoplossing.

Ondersteuning bij de IT- en OT-beveiliging

Wilt u meer weten over de beveiliging van IT en OT? De specialisten van Xifeo helpen u graag verder. Neem voor meer informatie contact met ons op via het contactformulier of bel naar 036-2002357.

OT-beveiliging wordt steeds belangrijker