Geen wachtwoorden meer onthouden

Herkent u dit? Voor ieder programma, app of website heeft u een ander wachtwoord. Iedere keer is het weer de vraag welk wachtwoord waar bij hoort. De combinatie van het wachtwoord met de juiste gebruikersnaam zorgt ervoor dat u kunt inloggen. Beveiliging is voor ieder systeem een belangrijk onderdeel. Niet alle informatie mag zomaar zichtbaar zijn voor iedereen en moet verborgen worden achter een login.


De identificatie voor het verstrekken van toegang wordt al jarenlang gebaseerd op wachtwoorden. Deze methode is niet altijd even ideaal. Er bestaan andere manieren om de identificatie te regelen. Wij vertellen er meer over!


Nadelen van wachtwoorden


Dat wachtwoorden niet altijd even handig zijn, blijkt uit de volgende punten:


Alternatief voor wachtwoorden


Zoals u heeft gelezen kunnen wachtwoorden de nodige problemen opleveren. Gelukkig bestaan er tegenwoordig diverse mogelijkheden die een goed alternatief bieden voor wachtwoorden.


Centrale identiteit


Het is mogelijk om op 1 plek iemand te identificeren en te bepalen wat diegene precies mag. Deze centrale plek kan voor meerdere websites, apps en toepassingen worden gebruikt. Het neemt wachtwoorden helaas niet volledig weg, maar zorgt wel voor de centralisatie van de toegang. Wanneer alle websites, apps en toepassingen aan zijn gesloten op de centrale identiteit kan de wijze van identificatie worden gewijzigd en is het mogelijk om het eventueel wachtwoordvrij te maken.


Biometrie


Deze methode is bekend van smartphones: identificeren met een vingerafdruk of gezichtsherkenning. Er bestaat geen betere manier om te bewijzen dat u het bent. Deze manier van identificeren begint steeds meer op te komen bij laptops en desktops. Hiervoor is geen wachtwoord meer nodig.


De technologieën die de alternatieve wijze voor identificeren mogelijk maken zijn:


Single Sign-On


Centrale identiteit werkt samen met Single Sign-On. Er wordt daarbij 1 identiteit gebruikt om in te loggen op meerdere systemen. Dit kan gebruikt worden voor het inloggen op elk Windows apparaat. U hoeft dus maar 1 keer in te loggen en kunt vervolgens alle websites en apps gebruiken.


Windows Hello


Laptops en desktops met Windows 10 kunnen gebruik maken van Windows Hello. Deze technologie maakt gebruik van de biometrie manier. Met een vingerafdruk of gezichtsherkenning kan er ingelogd worden. 


Authenticator


De Microsoft Authenticator app kan op mobiel worden geïnstalleerd en maakt het mogelijk om zonder wachtwoord in te loggen. Wanneer u wilt inloggen krijgt u een melding op uw mobiel. Via uw telefoon geeft u toestemming en kunt u inloggen.


Lastpass


Er bestaan nog genoeg websites en apps die alleen de mogelijkheid bieden om in te loggen met een wachtwoord. Om risico’s te beperken kan er een wachtwoordkluis worden gebruikt. Hier worden centraal en veilig de wachtwoorden opgeslagen. Lastpass is hier een voorbeeld van. Zo kunnen wachtwoorden op een veilige manier gemanaged en gebruikt worden.


Wilt u hier meer over weten? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of bel naar 036–2002357.

Picture of XIFEO

XIFEO

Voor dit account is geen verdere informatie beschikbaar.