Inmiddels zijn veel bedrijven bekend met werken vanuit de cloud. Sommige werken volledig vanuit de cloud, maar ook een mix van clouddiensten en on-premise is mogelijk. De cloud is op te delen in drie categorieën: Infrastructure as a Service (IaaS), Platform as a Service (PaaS) en Software as a Service (SaaS). Het verschil tussen deze clouddiensten zit in de mogelijkheden en aangeboden services. In deze blog gaan we dieper in op Platform as a Service.
Wat is Platform as a Service (PaaS)?
Platform as a Service, ofwel PaaS, is een serie clouddiensten waarmee ontwikkelaars en zakelijke gebruikers applicaties kunnen maken. Net als bij IaaS omvat PaaS alle infrastructuur zoals servers, opslag en netwerken. Maar daarnaast ook middleware, ontwikkelhulpprogramma’s, Business Intelligence services en databasebeheersystemen. PaaS biedt ondersteuning tijdens elke fase van een webtoepassing: van ontwikkelen tot het testen en van implementatie tot het uitvoeren van updates.
Wanneer een bedrijf een PaaS afneemt, draagt de provider zorg voor de inrichting van de serverruimte. Dit houdt onder andere in dat de provider de serviceruimte configureert, beheert en monitort. Het komt erop neer dat u de volledige hostingruimte uit handen geeft en zelf enkel zorg draagt voor de applicatie die op het PaaS platform gehost wordt.
Kenmerken van PaaS
Een PaaS-service levert een totaalpakket aan tools en diensten die het werk van een ontwikkelaar makkelijker maken. Denkt u erover om gebruik te gaan maken van een PaaS-service? Houd dan bij het kiezen van een provider in de gaten of onderstaande kernservices in het pakket zitten:
Wat zijn de voordelen van PaaS?
Met PaaS gaat het werkproces vaak sneller dan met een lokale oplossing. Een ander groot voordeel van werken met een cloudservice zoals PaaS is dat er geen rekening gehouden hoeft te worden met het instellen en onderhouden van servers, upgrades en dergelijke: dit biedt een groot kostenvoordeel. Daarnaast biedt PaaS haar gebruikers ook een aantal extra services, zoals speciale designtools en API’s die zeer geschikt zijn voor zakelijke gebruikers en ontwikkelaars van applicaties. Bedrijven die zelf niet de tijd en/of technische kennis hebben om zelf de infrastructuur te managen zijn erg gebaat bij PaaS.
Waarom u nu moet overstappen op PaaS
Met de komst van PaaS is een nieuw tijdperk van grootschalige innovatie en zakelijke flexibiliteit aangebroken. Wilt u ook graag dat uw ontwikkelaars zich concentreren op het bouwen van applicaties in plaats van op het beheren van een complexe hardware- en software-infrastructuur? Stap dan nu over op PaaS! Wilt u meer weten over PaaS of bent u benieuwd wat Xifeo voor u kan betekenen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of bel naar 036-2002357.
Peter is directeur/eigenaar van Xifeo ICT, hij is in januari 2012 begonnen met Xifeo. Peter is met zijn ruime ervaring in de IT een fijne, no-nonsense gesprekspartner. What you see is what you get.