Zabbix Certified Partner Logo1

Alles over onze Zabbix trainingen door trainer Robert Hoekstra

Sinds 2014 werkt Robert Hoekstra al bij Xifeo. Hij is één van onze Linux-specialisten, maar is daarnaast ook Zabbix-trainer. Robert kwam in 2009 in aanraking met Zabbix bij zijn vorige werkgever en werd direct enthousiast over de manier van werken van de software. Sindsdien heeft hij zich vastgebeten in alle mogelijkheden van Zabbix. Al zijn kennis en ervaringen deelt hij nu met de cursisten tijdens de Zabbix-trainingen van Xifeo.


Zabbix-trainer word je niet zomaar


Robert deelt graag kennis met anderen. Dit doet hij als consultant bij Xifeo, maar ook tijdens de trainingen. “Als ik mezelf overbodig kan maken heb ik het goed gedaan. Het fijne aan trainingen geven vind ik dat ik én mijn kennis over kan dragen én mensen verder kan helpen”, legt Robert uit. En juist dat zijn de eigenschappen van een goede Zabbix-trainer. Zo’n trainer word je niet zomaar.


Robert heeft kennis gemaakt met Zabbix tijdens zijn rol als IT-architect. Hij heeft eerst heel veel praktijkervaring opgedaan, onder andere bij klanten van Xifeo. Vervolgens heeft hij alle drie de cursussen gevolgd en in een paar jaar tijd gehaald. Dit gaat om de Zabbix-trainingen die Xifeo ook aanbiedt. Afgelopen juni heeft Robert de nieuwste training voor Zabbix Certified Expert 5.0 gevolgd en behaald!


De Zabbix-trainingen van Xifeo


Bij Xifeo hebben we twee Zabbix-trainers in huis; Robert en Michael. We bieden drie Zabbix-trainingen aan: Certified User, Specialist en Professional. “De Specialist is geschikt voor systeembeheerders die werken met Zabbix. In de training leren we ze hoe je Zabbix moet installeren en onderhouden. Het gaat altijd om de infrastructuur, daarom is deze training geschikt voor de serverbeheerders, systeembeheerders en softwareontwikkelaars”, vertelt Robert over de training.


“Professional is de verdieping van de training Specialist. Bij deze Zabbix-training gaan we wat dieper in op de materie. Je moet hiervoor wel de Specialist hebben behaald, want die gebruiken we als voorkennis”, legt Robert uit. “Er wordt in de training meer aandacht geschonken aan de ins- en outs van Zabbix, andere type systemen en databases. Ook hebben we het over de mogelijkheden van proxies en hoe je Zabbix op grotere schaal in kunt zetten”.


Voordelen van de Zabbix-trainingen


Dankzij de Zabbix-trainingen worden sleutelfiguren in een bedrijf opgeleid en kunnen zij zelf aan de slag met Zabbix. Robert vertelt: “daarnaast biedt de training handvatten. Wat kun je allemaal nog meer met monitoring en wat wil je ervan gebruiken? Je zit dankzij de training niet meer vast aan de leverancier. Dat is ook het doel van Zabbix: het moet toegankelijk zijn voor alle bedrijven”.


Na de Zabbix-training kunnen de gebruikers zelf keuzes maken, problemen oplossen en weten wat het allemaal inhoudt. “De gebruikers leren Zabbix beter te benutten dankzij de training. Veel gebruikers durven niet zelf te experimenteren met Zabbix en laten het zoals het ooit is ingesteld. De training biedt wel ruimte om te gaan experimenteren en onder begeleiding kun je de mogelijkheden bekijken. Hierdoor kun je dingen uitproberen die je anders niet had gedaan”, vertelt Robert.


Leren van elkaar


Tijdens de Zabbix-training leer je niet alleen van de trainer, maar ook van elkaar. “Iedereen bij de training is geïnteresseerd in Zabbix en wil meer weten over de mogelijkheden. We merken dat professionals ook met elkaar bespreken hoe ze zaken oplossen en met elkaar sparren. Daarnaast hoor je elkaars vragen en komen er zaken naar boven waar je anders nooit aan had gedacht.”


Open en transparante houding


Robert werkt al jarenlang prettig met Zabbix. “Het is niet alleen een hele fijne tool, maar ook de organisatie is prettig. Ze hebben een open en transparante houding over wat ze doen. Ze staan open voor input en zijn toegankelijk. Er zijn geen kleine lettertjes, maar ‘what you see is what you get’. Je kunt Zabbix zelf downloaden en uitproberen”, vertelt Robert over Zabbix. “Ik adviseer dan ook iedereen om het te gaan proberen!” Bij Zabbix staat automatiseren centraal zodat je met weinig mensen veel werk kunt doen. Je kunt de tool ook met eigen tools combineren en alles is via de API te doen. Zowel Zabbix als Xifeo kan hierbij ondersteunen.


Meld je aan voor de Zabbix-trainingen


“Ik hoop dat we binnenkort weer klassikaal Zabbix-trainingen mogen geven, in plaats van online. Het is altijd erg gezellig tijdens de trainingen en er is meer interactie!” Sluit Robert af.


Tijdens de Zabbix-trainingen kom je tot nieuwe inzichten. De trainers helpen je verder te kijken dan de standaard manieren en eigen ideeën. Wil jij zelf de Zabbix-trainingen van Xifeo ervaren? Klik dan hier om je aan te melden.  Robert is Linux specialist maar ook één van onze Zabbix trainers. Hij is continu bezig met zijn persoonlijke, technische ontwikkeling en nieuwsgierig naar de nieuwste technieken. 

Picture of XIFEO

XIFEO

Voor dit account is geen verdere informatie beschikbaar.