Wat is open source?

Open source is een software waarvan de broncodes, ofwel sources, vrij gepubliceerd zijn. Iedereen waaraan de juiste inlogcodes worden verschaft kan deze software kopiëren, aanpassen of aanvullen zonder dat hier kosten aan verbonden zijn. Programmeurs die toegang hebben tot de broncode kunnen het programma verbeteren of bepaalde onderdelen repareren.


Wat zijn de verschillen tussen open source software en andere software?


De tegenhanger van open source software is closed source software, ook wel proprietary software genoemd. Zoals de naam al doet vermoeden is dit gesloten software; wat inhoudt dat alleen de leverancier deze software kan onderhouden en aanpassen.


Laat men een website maken in een closed source software, dan kan alleen de webbouwer en/of de hostingpartij het CMS beheren en aanpassingen maken. Mocht de wens ontstaan om over te stappen naar een andere webbouwer, dan kunt u de website niet meenemen. Een website die gebouwd is in open source software en die dus voor iedereen met de juiste inlogcodes toegankelijk is, kunt u wel meenemen wanneer u naar een nieuwe webbouwer of hostingpartij overstapt.


Niet alleen websites, maar ook andere software hebben te maken met open of closed source. Microsoft Office en Adobe Photoshop zijn voorbeelden van closed software. LibreOffice en het GNU Image Manipulation Program zijn gebouwd in open source software. Wanneer u gebruik wilt maken van closed source software dan moet u hier meestal een licentie afnemen om het programma te kunnen gebruiken. In deze licentie is een voorwaarde opgenomen dat u niks zult doen met de software wat niet is toegestaan.


Is open source software alleen van belang voor programmeurs?


Open source software heeft veel voordelen voor programmeurs. Oorspronkelijk is open source software dan ook ontworpen om programma’s snel te kunnen verbeteren door samenwerking tussen verschillende softwareprogrammeurs. Tegenwoordig is het echter zo dat open source software ook veel voordelen biedt aan computergebruikers.


Waar men voorheen licenties moest aanschaffen om bepaalde programma’s te kunnen gebruiken, brengt open source de mogelijkheid om webpagina’s te bekijken, e-mails te checken, muziek te downloaden of bestanden op te slaan zonder dat deze programma’s op de eigen pc geïnstalleerd zijn. Dit betreft onder andere alle activiteiten van cloud computing: het opslaan van bestanden, delen van foto’s of bekijken van video’s via een externe opslag in de cloud.


Waarom geeft men de voorkeur aan open source software?


Open source software brengt verschillende voordelen met zich mee, waaronder:


Over open source software hebben gebruikers en programmeurs doorgaans meer controle. De broncode kan geïnspecteerd worden om te zien of er geen malafide activiteiten aan de software verbonden zijn. Daarnaast zijn bepaalde delen van de software eenvoudig aan te passen wanneer deze niet optimaal werken.


Aangezien iedereen open source software kan bekijken, kan iemand fouten opsporen die de oorspronkelijke auteurs van de software niet zijn opgevallen. Omdat iedere programmeur in de open source software kan en deze kan aanpassen, repareren en verbeteren tracht men open source software een stuk veiliger dan closed source software.


Wanneer de software wordt toegepast tijdens grote, belangrijke en langlopende projecten wordt vaak gekozen om open source software te gebruiken. Omdat de broncodes van open source vaak gedeeld zijn met vele programmeurs is open source software niet zomaar uit de lucht. Dit kan bij closed source software wel het geval zijn.


Meer weten?


Wilt u meer weten over de mogelijkheden van een open source software systeem? Neem dan contact met ons op.

Picture of XIFEO

XIFEO

Voor dit account is geen verdere informatie beschikbaar.