Wat is Kubernetes en hoe kan het ingezet worden?

Wat is Kubernetes en hoe kan het ingezet worden?

Door diegene die het inzetten wordt Kubernetes gezien als de standaard voor het beheren en aansturen van containerized applicaties. Wat is Kubernetes precies en hoe wordt het ingezet? Wij vertellen u hier graag meer over.

Kubernetes is een open-source system waarmee u grote groepen containers en containerized applicaties kunt beheren. Dankzij de Kubernetes software kunnen containers worden geclusterd en daardoor eenvoudiger worden beheerd. Met Kubernetes is het mogelijk om apps in containers te bouwen, leveren en schalen.

Hoe wordt Kubernetes ingezet?

Containers zijn applicaties die één of enkele processen kunnen draaien. Een container is als het ware een pakketje software waar alle onderdelen inzitten die een applicatie nodig heeft om te draaien. Het is mogelijk om delen van de applicatie compact te isoleren in een container. Hierdoor gebruikt u alleen de middelen die nodig zijn voor de specifieke functionaliteit of proces. Containers bieden flexibiliteit en zorgen voor verbetering van de ontwikkelsnelheid. Daarnaast zijn ze overdraagbaar.

Groeperen in pods

Kubernetes werkt met pods, dit zijn omhulsels voor één of meerdere containers. In een pod worden containers geplaatst die nauw met elkaar samenwerken en dezelfde systeembronnen gebruiken. Het stuurt acties voor containers door en is nodig voor de structuur van Kubernetes. U kunt pods schalen zoals en wanneer u wilt.

Wanneer een IT-infrastructuur is gebouwd op containers en werkt met Kubernetes, dan is het extreem schaalbaar, krachtig en efficiënt. Zeker wanneer toepassingen meerdere containers bevatten, is het operationeel complex. Er moeten dan veel containers tegelijkertijd worden beheerd. Kubernetes biedt de oplossing en zorgt ervoor dat u beheert hoe en waar de containers worden uitgevoerd.

Kubernetes wordt vaak gebruikt in combinatie met andere ontwikkelingen die helpen bij het snel leveren van een applicatie of functionaliteit. Het kan om verschillende redenen worden gebruikt. Denk aan de schaalbaarheid, maar ook het zo goed mogelijk managen van containers en de betrouwbaarheid van het platform.

Voordelen van Kubernetes

Kubernetes heeft een hoge draagbaarheid. Hierdoor kunt u gemakkelijk workloads van een lokale computer verplaatsen naar een andere toepassing. Dit maakt het mogelijk om verschillende omgevingen consistent te organiseren.

Dankzij Kubernetes kunnen toepassingen eenvoudig worden opgeschaald. Het is mogelijk om meerdere versies van een applicatie tegelijkertijd te laten draaien. Wanneer iets onverhoopt niet werkt, dan is het gemakkelijk om snel terug te schakelen naar een oude versie. Daarnaast wordt A/B-testen makkelijker.

Kennis van Kubernetes

Bij Xifeo hebben afgelopen jaar 12 specialisten de training Certified Kubernetes Administrator gevolgd. Zij kunnen opdrachten met betrekking tot Kubernetes uitvoeren. Wilt u hier meer over weten of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op.

Wat is Kubernetes en hoe kan het ingezet worden?

Peter Vader
Peter Vader
Directeur

Peter is directeur/eigenaar van Xifeo ICT, hij is in januari 2012 begonnen met Xifeo. Peter is met zijn ruime ervaring in de IT een fijne, no-nonsense gesprekspartner. What you see is what you get.