Wat is infrastructure as code?

Wat is infrastructure as code?

Steeds meer onderdelen van de IT-infrastructuur worden geautomatiseerd. Iets wat daarmee samengaat is infrastructure as code. Deze manier levert veel voordelen op. Maar wat houdt het precies in en wat levert het organisaties op? Xifeo legt het uit!

Infrastructuur door middel van code

Kort gezegd houdt infrastructure as code in dat de infrastructuur wordt gedefinieerd door code. Het is een methode om een programmeerbare infrastructuur te realiseren. Deze methode is ontstaan vanuit de DevOps wereld en vanuit de behoefte naar schaalbaar- en repeteerbaarheid. Er zijn door infrastructure as code geen handmatige acties meer nodig. Hierdoor kunnen IT-diensten sneller worden geleverd.

Voordelen van infrastructure as code

Infrastructure as code kent vele voordelen:

  • Snelheid
  • Herhaalbaarheid
  • Kwaliteit
  • Risicoreductie
  • Kostenreductie

Met infrastructure as code is het mogelijk om een volledige infrastructuur uit te rollen door een script te draaien. Deze infrastructuur kan vervolgens gemakkelijk in een ander datacenter worden toegepast. Omdat er code wordt gebruikt om de structuur neer te zetten, is het eenvoudiger om versiebeheer toe te passen.

Infrastructure as code toepassen

Code is goed uit te testen. Wanneer deze eenmaal goed is geschreven kan het gemakkelijk uitgerold worden. Het is mogelijk om te kiezen voor een implementatie waarbij de code iedere 30 minuten wordt toegepast. Hierdoor worden handmatige wijzigingen voorkomen.

Als de code wordt opgeslagen in een software repository zijn wijzigingen traceerbaar. Hierdoor kan er eenvoudig een roll-back worden gedaan. Doordat alle wijzigingen worden bijgehouden is het gemakkelijk om terug te gaan naar een eerdere versie.

Configuraties en installaties bestonden voorheen uit het doorlopen van diverse stappen in wizards of het aanpassen van files. Met infrastructure as code wordt dit gedaan met code. Deze methode gaat samen met DevOps. Het is verstandig om dat eerst goed op te zetten en vervolgens de stap te maken naar infrastructure as code.

Is infrastructure as code iets voor uw organisatie?

Infrastructure as code is geschikt voor organisaties die grip willen op hun IT en sneller wil kunnen leveren. Wilt u meer weten over deze methode? De experts van Xifeo beantwoorden graag uw vragen. Neem voor meer informatie contact met ons op.

Wat is infrastructure as code?