Waarom is goed versiebeheer belangrijk?

Waarom is goed versiebeheer belangrijk?

Wanneer u werkt aan een project en een wijziging opslaat in een bestand kunt u hier een nieuwe naam voor aanmaken en ontstaat er een nieuwe versie. Hierdoor krijgt het project een rij aan bestanden. Het beheer kan hierdoor ingewikkeld worden omdat het niet duidelijk is wat de laatste versie is en wie waar mee bezig is. Wanneer er met meerdere mensen in een project wordt gewerkt is goed versiebeheer erg belangrijk. Daarmee blijven projecten overzichtelijker en wordt er efficiënter gewerkt.

Versiebeheersysteem

Versiebeheer is een methode waarbij veranderingen in bestanden realtime worden bijgehouden. Hierdoor wordt het inzichtelijk wie welke wijziging of doorontwikkeling heeft aangebracht. Er bestaan diverse versiebeheermethoden waarmee u dit in kunt richten. Wij sommen ze voor u op.

Lokale versiebeheersystemen
Bij lokale versiebeheersystemen worden bestanden opgeslagen op een lokale database, zoals uw eigen PC. Dit werd met name vroeger zo gedaan. Tegenwoordig is het wenselijk dat er back-ups gemaakt kunnen worden en dat meerdere personen bij de bestanden kunnen.

Gecentraliseerde versiebeheersystemen
Een centraal versiebeheersysteem bestaat uit één centrale server die extern is opgeslagen. Hier worden alle versies van bestanden opgeslagen en kunnen meerdere mensen met hun eigen computer bestanden vanaf downloaden. Deze methode geeft als voordeel dat er meerdere mensen toegang tot kunnen krijgen en het duidelijker wordt wie waaraan werkt. Een nadeel is dat als deze server plat gaat, niemand meer bij zijn of haar bestanden kan. Wanneer er geen back-up is gemaakt, is ook echt alles weg.

Gedistribueerde versiebeheersystemen
Een gedistribueerd versiebeheersysteem maakt het mogelijk om de volledige opslag te downloaden voor iedereen afzonderlijk. In de opslag worden alle versies van het bestand bewaard, in plaats van alleen de laatste versie. Wanneer een server niet bereikbaar is, kan de opslag van ieder individu worden opgehaald en hersteld worden. Deze methode maakt het makkelijker om samen aan één project te werken.

Advies over versiebeheersystemen

Er bestaan diverse systemen waarmee u uw documenten en projecten kunt beheren. Wilt u advies over welk systeem geschikt is voor u? Xifeo denkt graag met u mee. Neem voor meer informatie contact met ons op via 036-2002357 of maak gebruik van het contactformulier.

Waarom is goed versiebeheer belangrijk?