Waar staan gegevens veiliger: in de cloud of lokaal?

In een vorig artikel heeft u alles kunnen lezen over de verschillen tussen dataopslag in een lokale omgeving en een cloudomgeving. Klik hier voor meer informatie over de verschillen tussen werken in de cloud en lokaal. In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen en de veiligheid van beide mogelijkheden.


Veel bedrijven hebben een hoop gevoelige data die goed beveiligd moeten worden. Hierbij kunt u denken aan gegevens van klanten en personeel. Veel bedrijven hebben dan ook een onveilig gevoel bij de cloud en slaan hun data liever lokaal op. Dit omdat de gedacht van vele is dat bij lokale opslag de risico’s van data verlies of diefstal kleiner zijn dan bij de zogeheten ‘cloudproviders’. Maar is uw data wel veiliger bij u op locatie? Of kunt u uw gevoelige data toch beter onderbrengen in de cloud? Wij leggen het u uit.


Cloudopslag


Voordelen


Nadelen


Lokale opslag


Voordelen


Nadelen


Uw data staat veiliger in de cloud


De onzekerheid die sommige organisaties hebben over de veiligheid van opgeslagen data in de cloud is niet geheel terecht. Er zijn een vijftal voordelen die werken vanuit de cloud veiliger maakt dan werken vanuit een lokale omgeving.


Ten eerste hebben aanbieders van clouddiensten vaak gespecialiseerd personeel in dienst die de veiligheid van gevoelige data opgeslagen in de cloud kunnen waarborgen. Deze mensen zijn opgeleid om een goede beveiliging te kunnen bieden en houden zich dagelijks bezig met het uitvoeren van updates en het opsporen en oplossen van veiligheidslekken. Naast de beveiliging van de cloud speelt de fysieke beveiliging ook een grote rol in de veiligheid van opgeslagen data. Cloudproviders hebben vaak betere datacenters die beveiligd zijn tegen brand en inbraak dan die van bedrijven die via lokale dataopslag werken.


Een ander voordeel is dat u via de cloud profiteert van hoogwaardige beveiligingssoftware. Denk hierbij aan virusscanners, hosted firewalls en dataencryptie. Ook gaat werken via de cloud altijd gepaard met automatische back-ups van uw gegevens; mocht u toch data kwijtraken dan kan alles teruggeplaatst worden uit de reservekopie die gemaakt is in de cloud. De snelle aanpak van bedreigingen die de cloud biedt is ook een groot voordeel ten opzichte van lokale dataopslag. Om veiligheidslekken in systemen te voorkomen worden er regelmatig security-patches geïnstalleerd. Dit zijn kleine software updates die (toekomstige) veiligheidsrisico’s aanpakken. Voor een organisatie zelf kost de installatie tussen de 30 en 60 dagen terwijl een cloudprovider dit op en efficiënte manier veel sneller voor elkaar krijgt en de systemen dus minder kwetsbaar zijn.


Wilt u meer informatie over de opslag van gevoelige data? Neem dan snel en gemakkelijk contact met ons op. Vul het contactformulier in of bel naar 036-2002357.  

Picture of XIFEO

XIFEO

Voor dit account is geen verdere informatie beschikbaar.