Succesfactoren voor een goede informatiebeveiliging

Succesfactoren voor een goede informatiebeveiliging

Veiligheid is erg belangrijk en veel bedrijven nemen dan ook maatregelen om het pand te beschermen tegen inbraken. Maar heeft u ook weleens nagedacht over de online veiligheid van uw bedrijf? 

Steeds meer bedrijven slaan belangrijke en privacygevoelig data op in de cloud. De cloud biedt namelijk veel voordelen ten opzichte van lokale dataopslag. In de cloud staan uw gegevens over het algemeen veiliger, maar om de veiligheid van deze informatie te kunnen waarborgen dienen wel stappen ondernomen te worden. Benieuwd naar de succesfactoren voor een goede beveiliging van uw onderneming? Lees dan verder.

Beleid

Geen goede informatiebeveiliging zonder een goed beleid. Stel een plan op waarin duidelijk staat welke stappen er ondernomen gaan worden om de digitale veiligheid te waarborgen. Communiceer dit beleid ook, zodat iedereen binnen de onderneming op de hoogte is van de gemaakte plannen.

Bewustzijn

In een goed beveiligingsbeleid heeft iedereen een rol: iedere werknemer slaat namelijk informatie op in de cloud en moet dus goed weten hoe hier mee omgegaan dient te worden. Ook het updaten van software en het beveiligen van computers met wachtwoorden zijn belangrijke factoren van het beveiligingsproces. Bewustwording is essentieel om goede beveiliging na te kunnen leven.

Kennis

De mogelijkheden binnen de informatiebeveiliging blijven toenemen. Zorg er dus voor dat u op de hoogte blijft van de nieuwste beveiligingsopties. Beschikt er binnen het bedrijf niemand over deze kennis, denk er dan over na om een expert in te schakelen. Zo blijft u altijd op de hoogte van de nieuwste mogelijkheden, wet- en regelgevingen en krijgt u tips over eventuele zwakke plekken in uw beveiliging. 

Maatregelen

Wanneer er voldoende inzicht is over de informatiebeveiliging van uw onderneming is het belangrijk om te kijken welke passende maatregelen er zijn om de veiligheid te vergroten. Deze maatregelen moeten passen bij de veiligheidsrisico’s van uw onderneming.

Communicatie

Zorg er voor dat iedereen binnen de onderneming altijd op de hoogte is van de nieuwste veranderingen in het beleid. Schakel een contactpersoon in voor vragen en problemen waar werknemers tegenaan lopen.

Onderhoud

Een goed beveiligingsbeleid is geen project, maar een doorlopend proces. Gezien de constante veranderingen in de technologie, en de steeds slimmere cybercriminelen, moet het plan regelmatig bijgestuurd worden. Evalueer regelmatig of alles nog volgens het opgestelde beveiligingsplan loopt.

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig bij het beheren van uw ICT-architectuur of wilt u advies over digitale veiligheid? Wij zijn uw betrouwbare partner op ICT-gebied. Meer weten? Stel uw vraag via ons contactformulier of neem telefonisch contact via 075 757 2684.

Succesfactoren voor een goede informatiebeveiliging