Meer controle dankzij Zabbix

Meer controle dankzij Zabbix

Zabbix is een monitoring oplossing voor uw server, applicatie en netwerk landschap. Het is een open-source applicatie en zorgt ervoor dat u meer controle over uw server(s) en netwerk heeft. Voorheen werd Zabbix alleen intern gebruikt bij een bank, maar sinds 2001 is het vrijgegeven als een open-source software. Tegenwoordig wordt het ingezet om actieve componenten binnen het ICT landschap eenvoudig te monitoren.

Zabbix Server

Zabbix bestaat uit diverse onderdelen, waarbij de Zabbix Server de kern is. Statussen en notificaties worden daar allemaal verkregen en verwerkt. Met de Zabbix webinterface krijgt u inzicht in de monitoring details. De Zabbix Server kan checks uitvoeren zoals het pingen van een host, controleren of een webpagina een bepaald keyword bevat of controleren of een poort open is. Hiervoor wordt de Zabbix Agent gebruikt. Dit onderdeel kan diverse zaken uitlezen zoals bijvoorbeeld informatie over de processor,  harde schijf en de actieve processen. Daarnaast bestaat ook de Zabbix proxy, die informatie op andere, veelal externe, locaties verzameld en op bepaalde tijdstippen naar de Zabbix server stuurt.

Zabbix Items

Items zijn stukjes informatie waarop beslissingen binnen de monitoring worden genomen. Hierbij kunt u denken aan beschikbare schijfruimte, de belasting van de processor of een overzicht van het aantal draaiende processen. Deze items kunnen worden aangepast aan uw organisatie en processen, zodat u goed in beeld krijgt waar u echt behoefte aan heeft.

Zabbix Triggers

Triggers worden gebaseerd op items. Deze triggers reageren op de configuratie. Op basis van conditie(s) kan er een trigger af worden gegeven. Daarbij kan worden aangegeven of er een notificatie nodig is en welke prioriteit de trigger heeft.

Zabbix Actions

Actions worden vooral ingesteld om notificaties te versturen, maar ook om bepaalde acties uit te voeren op de server waar het om gaat. Zo kan hiermee bijvoorbeeld een nieuwe server worden opgestart binnen de cloud. 

Zabbix Certified Partner

Wanneer Zabbix goed is ingericht en opgezet bent u altijd op de hoogte van zaken die echt belangrijk zijn binnen uw organisatie. Xifeo is Nederlands eerste Zabbix Certified Partner. Dankzij onze kennis en ervaring zijn wij in staat om complexe omgevingen snel te doorgronden. Wilt u meer informatie over Zabbix en alle mogelijkheden, heeft u behoefte aan een support contract of wilt u Zabbix training volgen? Neem dan contact met ons op.

Meer controle dankzij Zabbix