Het verschil tussen hosting en cloudapplicaties

Het verschil tussen hosting en cloudapplicaties

We horen vaak dat men denkt dat hosting en cloudapplicaties hetzelfde zijn, of dat de cloud een moderne term is voor hosting. Ondanks dat er zeker overeenkomsten zijn tussen de twee IT-diensten, zijn er ook een aantal verschillen. Bent u benieuwd wat managed hosting en cloud computing precies inhouden, lees dan verder!

Wat betekenen ‘hosting’ en ‘de cloud’

Managed hosting houdt in dat een organisatie bepaalde IT gerelateerde diensten overhevelt aan een externe partij, doorgaans een It-gespecialiseerde organisatie, om zo efficiënter te kunnen werken en kosten te kunnen besparen. Vaak is de hoofdtaak van de IT-provider het in de lucht houden van de hardware, software en applicaties van de klant.

De ‘cloud’ of cloudcomputing houdt in dat een bedrijf gevoelige gegevens, andere data en programma’s opslaat in het datacenter van een externe partij en alles toegankelijk is via het internet. Dit is het tegenovergestelde van ‘on-promise’ ofwel lokale opslag, waarbij een bedrijf alle gegevens opslaat in een eigen datacenter en zelf beheert. Naast databeheer biedt cloudhosting een scala aan verschillende diensten die volledig zijn afgestemd op de behoefte van de klant.

Overeenkomsten en verschillen

In feite kan er gezegd worden dat in beide gevallen sprake is van het uitbesteden van het IT-beheer aan een externe partij. Wanneer men spreekt over het gebruik maken van een datacenter van een derde partij, kan het zowel een hostingdienst als cloudcomputing betreffen. Naast bovenstaande overeenkomsten zijn er toch ook een aantal verschillen tussen beide opties.

Kiest u voor de cloud, dan wordt alles via het internet en een standaard browser geleverd. Via de zogeheten portal kunnen werknemers alle aspecten – zoals gebruikers, functionaliteiten van applicaties en andere toepassingen – makkelijk kunnen beheren. De portal is eigenlijk de toegangspoort om alles binnen de cloud te regelen. Er kan gezegd worden dat de toegangsmiddelen los staan van de dienst, er is sprake van broad netwerk access. Hosting diensten voldoen hier niet standaard aan, maar alleen wanneer het een webapplicatie betreft die voor een diverse publiek beschikbaar dient te zijn.

Maakt een bedrijf gebruik van cloudcomputing, dan kan er zelf beslist worden wanneer en hoeveel capaciteit er wordt afgenomen bij het bedrijf dat de clouddiensten in beheer heeft. Ingewikkelde, strikte contracten horen niet bij een cloudoplossing. Bij managed hosting wordt er van te voren bepaald hoeveel support er nodig gaat zijn per maand. De klant van een hosted service is feitelijk dus minder flexibel in het afnemen van diensten dan een klant die werkt vanuit de cloud. Daarnaast is een echte cloudoplossing ook erg flexibel in het op- en afschalen van de benodigde capaciteit zonder dat er een contractuele wijziging aan vooraf gaat. Bij een hosted oplossing is dit vaak niet zomaar mogelijk.

Contact

Wilt u meer informatie over het uitbesteden van IT-werkzaamheden aan een specialist zodat u zelf meer tijd en geld bespaart? Neem dan contact met ons op.  

Het verschil tussen hosting en cloudapplicaties