Het gevecht tussen Public Cloud, Private Cloud en on-premise

Een aantal jaren geleden waren alle grote IT-leveranciers het eens met elkaar: Public Cloud dat moet het worden voor iedereen! De business werd geïnformeerd dat ze nog slechts een fractie van de mensen nodig hadden en de Cloudleverancier ging alle IT-infrastructuur wel even overnemen. Vele engineers dachten: “Dat wil je toch niet, alle data op een andere plek, behalve in je eigen data center, wie gaat dat dan beheren , dat is toch niet veilig?” Sommige dachten zelfs: “straks verlies ik mijn baan”.


Maar vele CIO’s, IT-architecten en IT-managers dachten er anders over en zo werden er uiteindelijk verschillende tests gedaan met Amazon Web Services, Office 365 / Microsoft Azure, Google Apps / Google Cloud en meer. Men besloot uiteindelijk over te gaan, in eerste instantie met Office 365 en Google Apps voor email en aanverwante applicaties.


Steeds meer Cloud applicaties


In het begin functioneerde het prima. Een voorbeeld daarvan is Office 365; de engineer hoefde zich alleen maar bezig te houden met de werkzaamheden die de meeste waarde voor de business opleverden en niet meer met migraties, updates en service packs. Het bleek wel wat beperkt en wat stroperig, maar dat mocht de pret niet drukken. En zo hobbelde het verder. Er kwamen steeds meer Cloud applicaties en mogelijkheden bij en het ging goed!


Volledig over naar een Public Cloud?


Tot aan de eerste outage van Microsoft. Deze duurde wel dagen voor sommige gebruikers en de engineer kon letterlijk niks betekenen voor de business. Het draaide immers bij Microsoft. Zij waren op de hoogte van de outage en gaven aan dat ze er mee bezig waren, maar nog geen oplossing hadden.


Een ander punt van zorg was het feit dat niet alles gemigreerd kon worden naar een Public Cloud. Vooral bij bedrijven die veel legacy software hadden die niet gemigreerd kon worden naar de Cloud. Deze software was niet Cloud aware en kon wellicht alleen aangeboden worden in de eigen Cloud van de leverancier.


Zodoende is er op dit moment nog steeds twijfel bij veel bedrijven of men volledig over kan naar een Public Cloud. Natuurlijk kan men een mailmigratie en bijhorende applicaties migreren naar de Cloud. Ook veel nieuwe applicaties zijn geschikt voor de Cloud. Maar wat te doen met applicaties die niet in de Cloud kunnen of zelfs niet mogen draaien?


De oplossing


Daar hebben ze nu wat op gevonden! In plaats van massaal ‘Public Cloud’ te roepen , komen ze nu met trucs om toch gebruik te maken van Amazon Web Services en/of Microsoft Azure. Amazon komt met AWS Outpost en Microsoft is al een tijd bezig met Azure Stack. Wat ze in feite willen is dat je gebruik gaat maken van dezelfde diensten die ze online bieden in hun Public Cloud, maar dan on-premise in je eigen data center.


We gaan zien welke kant het allemaal opgaat, maar de strijd tussen Public Cloud, Hybrid Cloud en On-Premise is nog lang niet over!Dennis is een enthousiaste Systeem specialist met uitstekende communicatieve vaardigheden. Hij is goed gecertificeerd en is in staat om overstijgend te denken.

Picture of XIFEO

XIFEO

Voor dit account is geen verdere informatie beschikbaar.