Eerste Zabbix conferentie was een groot succes

Eerste Zabbix conferentie was een groot succes

Op 1 en 2 februari 2019 was het eindelijk zover: de eerste Zabbix conferentie in Nederland. Tot dit jaar heeft de conferentie nog nooit plaatsgevonden in Nederland, dus dat werd hoog tijd!

Over het algemeen komt er steeds meer aandacht voor monitoring. Dit komt, denk ik, doordat bedrijven vandaag de dag compleet afhankelijk zijn van IT en dus graag willen weten wat er gebeurd binnen het gehele IT-landschap.

Dit was dan ook te zien aan de opkomst. Er hadden zich maar liefst 100+ Zabbixfans aangemeld voor de conferentie. Een hele mooie opkomst voor een event midden in het hartje van Utrecht!

De eerste avond

De opening van de Zabbix conferentie was op de donderdagavond. Op dit soort momenten kom je veel bekende, maar ook veel onbekende mensen tegen. Een goed teken, want dat betekent dat de Zabbixcommunity aan het groeien is!

We zijn begonnen met een drankje en hebben diverse nieuwe contacten gelegd. Samen hebben wij onze interesse in Zabbix gedeeld.

De avond vloog voorbij en het was tijd om wat te gaan eten. De keuze was reuze dankzij het uitgebreide buffet. We hebben met elkaar gegeten en hebben elkaar daarna beter leren kennen in een groepssessie. Dit bracht iedereen dichter bij elkaar.

De volgende dag, Rise and shine.

Om 09.00 uur start de conferentie. De bezoekers komen binnen gelopen en kunnen zich registeren. De eerste gesprekken komen al langzaam op gang onder het genot van een bakje koffie.

Om 10.00 uur is de officiële opening van het event. De eerste spreker is Chief Executive Officer Alexei Vladishev. Hij heeft ons meegenomen in zijn visie omtrent Zabbix en de nieuwe functionaliteiten die zeer binnenkort verschijnen. Erg leuk om te zien dat Zabbix de markt goed volgt en bewuste keuzes maakt in wat er wel en niet ondersteund gaat worden.

Ook vanuit de zaal zien we steeds meer vragen komen. Er zijn veel bezoekers die mogelijkheden zien voor hun eigen omgeving. Dat is waar de conferentie om draait: het delen van kennis en uitbreiden van de Zabbixcommunity.

Vervolgens was het de beurt aan Sergey Sorokin, Director of Bussiness Development. Hij gaf uitleg hoe Zabbix gebruikt kan worden binnen jouw bedrijf en wat er allemaal mogelijk is op het gebied van certificering. We kregen uitleg over supportcontracten en wat de bezoekers van Zabbix mogen verwachten.

De rest van de dag was ingevuld met zeer interessante sprekers met verschillende onderwerpen:

Patrik Uytterhoeven - Usage of Zabbix

Uitleg over hoe je van een instabiele situatie naar een stabiele situatie komt door slimme veranderingen .

Brian van Baekel - Zabbix in your home environment

Presentatie over hoe je smart devices kunt aansturen en uitlezen met Zabbix.

Ronald Rood - Monitoring of databases with Zabbix

Uitleg over hoe je doormiddel van external scripts nog meer duidelijkheid en grip krijgt op oracle databases.

Kaspars Mednis - Visualize It!

Presentatie over wat er allemaal mogelijk is om data aan jouw gebruikers te laten zien. Live demo van de verschillende grafieken en opties.

Na al deze presentaties was er wel voldoende informatie gedeeld met de bezoekers en volgde er nog een paneldiscussie waarin er discussies zijn gevoerd over de toekomstvisie van Zabbix. Daarna kwam dag 1 aan een eind. Het was een leuke en volle dag.

Bezoek aan het spoorwegmuseum

Voor de bezoekers die het Zabbix fun packet hadden besteld volgde er nog een bezoek aan het spoorwegmuseum.

Met circa 40 personen door een treinmuseum lopen wat voor de rest van de bezoekers gesloten is, was een unieke en bijzondere ervaring. Doordat we een rondleiding in kleine groepjes kregen, hebben we veel mooie treinen gezien en geleerd hoe er vroeger mee om werd gegaan.

Na de rondleiding werden we ontvangen in een opvang voor passagiers. In deze ruimte stond een leuk oud barretje waar we met z’n allen hebben genoten van een drankje.

Dag twee

Voor de bezoekers die een examen wilden doen begon de dag iets eerder. Maar dat loont dan ook wel want bij het halen van het examen ontvang je meteen je certificaat.

Hierna was het tijd voor de sprekers. Gerard Pegel trapte af met een mooie presentatie over de Zabbix-implementatie bij Wehkamp. Het was mooi om te zien dat de Zabbix-inrichting voor veel meer grip op de business heeft gezorgd.  

De presentatie van Gerard Pegel werd gevolgd door Raymond (Zabbix Partner NETCO). Hij gaf een presentatie over hoe Zabbix-omgevingen op een geautomatiseerde manier beheerd kunnen worden middels de Salt Stack. Dit is natuurlijk echt smullen voor de hardcore techneuten!

De kracht van de conferentie zit in het aanhoren van verschillende sprekers van verschillende achtergronden. Zo kom je op ideeën waar je anders nooit over na had gedacht.

De rest van de dag zag het programma er zo uit:

Edmunds Vesmanis - Zabbix Internals 2.0

Presentatie gefocust op de inhoudelijke processen van Zabbix. Een mooie uitleg over hoe Zabbix omgaat met interne processen.

Robert Hoekstra - Integration of Elastic Search and Zabbix

Een leuke vergelijking tussen Elastic search en SQL databases. Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende setups?

Rob Noach -  Proof of Concept project to use Zabbix as dedicated monitoring control tool

Rob heeft een onderzoek gedaan naar de mogelijkheden of Zabbix de huidige monitoring/control tools kan vervangen. Leuk om de verschillende raakvlakken te zien met de huidige tooling

Michael Schouwstra – the non-technical part of Zabbix

Michael heeft een presentatie gegeven over hoe Zabbix toegepast kan worden binnen een organisatie. Er zijn enkele do's en don'ts die elke Zabbix-beheerder in zijn dagelijkse werk kunnen helpen. Dit is uitgebreid besproken tijdens zijn presentatie.

Feestelijke afsluiting

Het feest ging na de presentaties nog door voor de bezoekers die voor het Zabbix fun packet hadden gekozen. De dag werd afgesloten met een eindfeest bij NEP (één van de sponsoren van het congres). 

Het feest werd op het Mediapark in Hilversum gehouden. Bij aankomst kregen de bezoekers een rondleiding door de verschillende onderdelen van de producties. Zo konden de bezoekers zien hoe de dagelijkse operaties gaan en hoe de grootste greenscreen studio van Hilversum er uit ziet. En als kers op de taart kregen de bezoekers een kijkje in het datacenter van NEP. Uiteraard werd dit allemaal goed verzorgd door NEP!

Ter afsluiting stond er een Nederlands buffet met boerenkool te wachten en konden de bezoekers genieten van een drankje aan de bar. Dit was de afsluiter van een zeer geslaagde conferentie. We hopen dat er volgend jaar weer meer mensen aansluiten!

 

Ben jij benieuwd naar alle presentaties? Klik hier om het volledige programma met presentaties te bekijken.

Eerste Zabbix conferentie was een groot succes

Michael Schouwstra
Michael Schouwstra
Infrastructure en Zabbix Consultant

Michael is een enthousiaste professional die zijn kennis graag deelt. Binnen de verschillende afdelingen is hij vaak de verbindende factor als er iets moet worden afgestemd.