De impact van een datalek

De impact van een datalek

Iedere organisatie beschikt over (gevoelige) data, ongeacht in welke branche u werkzaam bent. Helaas zijn er hackers actief die deze data proberen te bereiken. Hackers zoeken toegang tot de data en kunnen deze vergrendelen. Of ze vragen om geld om de data weer actief te maken of wissen, veranderen of lekken de data. Wanneer een hacker toegang heeft tot (gevoelige) data noemen we dit een datalek. Een datalek kan tot schade leiden voor uw organisatie.

Hoe krijgt een hacker toegang tot data?

Er zijn diverse manieren waarop een hacker toegang krijgt tot de data van uw organisatie. In phishing-mails worden mails met geïnfecteerde links of nagebouwde betrouwbare sites met schadelijke content verstuurd. Deze mails lijken zo echt, dat er vaak zonder na te denken op de link wordt geklikt. Een andere manier is dat de hacker een USB-stick met malware achterlaat, in de hoop dat iemand deze in zijn of haar pc steekt. De meeste datalekken die worden gemeld zijn het gevolg van een menselijke fout, zoals het aanklikken van een phishing link of het gebruiken van een foute USB-stick. Maar liefst 60% van de geslaagde aanvallen begint met een handeling van een medewerker.

Datalek vaak te lang onzichtbaar

In veel gevallen wordt het pas later duidelijk dat er een datalek is. Meestal pas na vier maanden. Er zijn in het begin vaak geen signalen geweest, waardoor de hacker ongestoord zijn gang heeft kunnen gaan en schade aan heeft kunnen brengen. Wanneer de hacker besluit om bijvoorbeeld malware of ransomeware te installeren wordt het vaak duidelijk dat er een lek is. De schade kan op dat moment al flink zijn.

Impact van een datalek

Een datalek kan veel impact hebben op een organisatie en kan verschillende vormen van schade veroorzaken:

  • Operationele schade: wanneer er primaire processen van het bedrijf uitvallen door de hack, heeft dit invloed op de dienstverlening. Denk aan het stilvallen van de administratie of het niet meer kunnen plaatsen van een bestelling.
  • Financiële schade: doordat werk stil is komen te liggen zijn er ook minder inkomsten. Daarnaast zijn er herstelwerkzaamheden die geld kosten. Een hack kan ook financiële schade aanrichten wanneer er bijvoorbeeld creditcardgegevens zijn gelekt.
  • Immateriële schade: wanneer er persoonsgegevens van klanten of medewerkers worden gelekt, is er kans op identiteitsfraude. Een lek kan voor een slechtere reputatie van uw bedrijf zorgen. Mensen kunnen daardoor het vertrouwen in uw bedrijf verliezen.

Voorkom een datalek 

Niemand zit te wachten op een datalek. Daarom is het belangrijk om dit voor te zijn en uw IT-omgeving continue te monitoren. Zo worden mogelijke aanvallen van hackers vroegtijdig gedetecteerd en kan er op tijd ingegrepen worden. Daarnaast is het belangrijk dat werknemers goed getraind worden over de gevaren van cybercrime.

Bij Xifeo ondersteunen we u graag met een goede IT-omgeving en de juiste beveiliging. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of bel naar 075 – 757 2684.

De impact van een datalek