Dataopslag lokaal of in de cloud: wat zijn de verschillen?

Dataopslag lokaal of in de cloud: wat zijn de verschillen?

Wanneer men werkt vanuit de cloud dan houdt dit simpel gezegd in dat het opslaan en opvragen van gegevens, software en bestanden op een andere plek gebeurt dan uw eigen locatie. De term cloud staat voor ‘wolk’ en wordt vaak gebruikt om aan te tonen dat de opslagplek onzichtbaar en onbekend is.

Werken in de cloud gebeurt via het internet, een zogenaamd hostingbedrijf neemt de opslagwerkzaamheden van u over. Werken op locatie, ook wel on-promise genoemd, houdt in dat uw automatisering zich op eigen locatie bevindt. Dit kan in eigen beheer maar ook in samenwerking met een IT-bedrijf. De verschillen tussen lokaal en de cloud zijn als volgt:

Toegankelijkheid

Wanneer er vanuit de cloud gewerkt wordt dan zijn de gegevens toegankelijker en vanaf iedere locatie en alle apparaten beschikbaar. Zo kunnen werknemers makkelijk thuis, bij een klant of onderweg werken.

Schaalbaarheid

Schaalbaarheid heeft te maken met de grootte van de beschikbare opslagruimte. Wanneer er vanuit de lokale omgeving gewerkt wordt, dan dient men van te voren in te schatten wat de grootte van de servercapaciteit moet zijn. Aangezien er op voorhand vaak een verkeerde inschatting gemaakt wordt is dit niet altijd de beste keuze. Wanneer u werkt vanuit een cloudomgeving hoeft u zich hier geen zorgen over te maken; u betaalt een vast bedrag per maand aan de hostingpartner en die neemt alles voor u uit handen.

Kostenopbouw

De kosten voor een lokale omgeving vallen vaak hoger uit dan die bij een cloudomgeving. Zo zijn er bij een lokale omgeving opstartkosten en kosten van serverruimtes, onderhoud, beheer, beveiliging en het inhuren van IT-personeel. Heeft u gegevens in de cloud staan dan betaalt u een vast bedrag per maand en komen er geen andere onverwachte kosten bij.

Updates

Eens in de zoveel tijd zijn updates een vereiste. Werkt u vanuit de lokale omgeving dan valt het updaten onder eigen verantwoording. Bedrijven die werken vanuit de cloud werken automatisch altijd met de meest actuele updates; dit wordt namelijk voor u geregeld.  

Contact

Vindt u het lastig om een keuze te maken tussen werken in een lokale of een cloud omgeving? Neem dan snel en gemakkelijk contact met ons op. Vul het contactformulier in of bel naar 036-2002375.

Dataopslag lokaal of in de cloud: wat zijn de verschillen?