Carbage Run 2thepole 2022

De 5-daagse straatrally van Jonathan door Zweden
Carbage Run 2thepole 2022

Een super mooi avontuur met prachtige wegen en veel sneeuw. Na maanden voorbereiding en uitkijken op de Carbage Run 2022 wintereditie heeft Jonathan samen met twee vrienden de 5-daagse toertocht in Zweden afgelegd. Gezelligheid, een flinke uitdaging en een unieke experience, dat is hoe de mannen het hebben ervaren!

Meedoen aan de Carbage Run 2022

‘’Het begon met een idee van een vriend van mij. Hij had wat gehoord over een toertocht door mooie gebieden in Europa’’, vertelt Jonathan. ‘’Ze stelden een paar eisen aan de auto om de tour te mogen doen. Uiteindelijk na het bespreken van dit idee is het een echt plan geworden’’, vult hij aan.

‘’Het leek me een super uitdaging om hieraan mee te doen. Je maakt me wel blij met een zonvakantie en dit hoeft helemaal niet heel ver te zijn, maar wat ik altijd al heb willen zien zijn uitgestrekte sneeuwvlaktes. Dat spreekt mij enorm aan. En wat is er dan leuker om samen met vrienden dit avontuur aan te gaan’’, vertelt Jonathan enthousiast.

 

Carbage Run wintereditie 2022

‘’Samen met de jongens deden wij mee aan de wintereditie van 2022. De oorspronkelijke run was van Zweden, via de poolcirkel in het noorden, richting Finland. De situatie rondom COVID gooide hierbij wat roet in het eten, waardoor de reis werd aangepast naar alleen Zweden. Maar wij waren allang blij dat de run doorging!’’, zegt Jonathan. Om mee te doen aan de run zijn er diverse eisen waaraan je moet voldoen. De auto mag maximaal een dagwaarde hebben van 500 euro. Daarbij moet de auto minimaal 24 jaar of ouder zijn, maar wel aan alle veiligheidseisen voldoen. ‘’Alles moet kloppen, maar het moet geen gegeven zijn dat je het einde van de run haalt zonder problemen.’’

De Carbage Run route

‘’In totaal deden er rond de 350 auto’s mee. Tijdens de run is er een heel deel van deze auto’s uitgevallen door het extreme weer. Bepaalde auto’s kunnen deze omstandigheden niet aan en dan is het klaar.’’

‘’Voor ons allemaal was het de eerste keer dat we meededen aan de run. Elke dag had je de keuze uit een lange of een korte route, waarbij je ongeveer acht uur non-stop aan het rijden was’’, vertelt Jonathan. ‘’De eerste dag hadden we er veel zin in. We zijn extra vroeg gestart, vol goede moed. Alle belangrijke zaken en veiligheidsaspecten hebben we nog gecheckt en daarna we zijn vertrokken. De eerste drie uur reden we zonder sneeuw, wat goed ging. Eenmaal in de sneeuw merkte je dat de auto’s van mede-deelnemers hier moeite mee hadden. Veel mensen zaten vast, kwamen de berg niet op en hadden problemen met de auto.’’ Daarbij hebben Jonathan en de mannen 4 uur in de sneeuw vastgestaan. Hier zagen ze dat auto’s weggleden bij de steile helling.  Alle zaken die mis konden gaan, gingen hier mis. ‘’Het was echt omschakelen. Daar kwam ook nog bij dat de tank bijna leeg was en ook waren we al uren geen tankstation tegengekomen. Een lastig begin, maar uiteindelijk rond half 2 zijn we gearriveerd in ons eerste hotelverblijf. We waren op. Helemaal gesloopt!’’ zegt Jonathan. ‘’De dagen daarna bekeken we per dag waar we ons het beste bij voelden en waar we zin in hadden. Lekker rustig aan en genieten van de run.’’

 

Een uitdagende trip

‘’De hele trip was leuk en uitdagend’’. Wat Jonathan vooral leuk aan de trip vond was het hele avontuur; van de voorbereiding en de voorpret tot en met de trip zelf. ‘’Niet zeuren en lekker gaan! We zien wel hoe we het doen, we komen er wel’’.

‘’De voorbereiding van de trip duurde drie kwart jaar. Het voelde net een carnavalswagen met alle lampjes, toeters en bellen erop en eraan. Hoe gekker, hoe beter. Daarbij leerden we de auto écht kennen. Waar we voorheen geen tot weinig verstand hadden van auto’s, zijn we hier wel steeds wijzer van geworden,’’ zegt Jonathan. Daarbij is saamhorigheid ook echt tot haar recht gekomen. Iedereen hielp elkaar waar nodig.

 ‘’Nog een uitdaging was dat je er eigenlijk écht alleen voor stond tijdens de tocht. Er was wel een noodnummer, maar ze komen je niet zomaar helpen. Gelukkig hebben wij geen hulp nodig gehad, maar het is wel belangrijk om hier van tevoren goed over na te denken. Ook het slaapverblijf moet je allemaal zelf regelen. Wij zijn zelf voor simpele hotelovernachtingen gegaan, maar vonden een normaal bed en ontbijt wel een vereiste. Hier hebben wij dus wel rekening mee gehouden’’, vertelt Jonathan.

De Carbage run is een echte aanrader!

‘’Ik raad mensen zeker aan om hieraan mee te doen! Absoluut,’’ vertelt Jonathan enthousiast. De geweldige ervaring en de routes die je aflegt is een trip om nooit te vergeten.

Een tip van Jonathan: doe het niet halsoverkop, maar denk goed na. Het is heel gaaf, maar neem het niet te licht op en wees goed voorbereid.

De Carbage Run in één woord

‘’Uitdagend!’’ sluit Jonathan af.

Meer lezen over de ervaringen van Jonathan: https://www.instagram.com/2thepole/

 

Carbage Run 2thepole 2022