Zabbix 5.0 LTS uitgebracht

Zabbix 5.0 LTS uitgebracht

met geavanceerde beveiligings- en schaalbaarheidsfuncties en out-of-the-box integraties en bewakingssjablonen

Riga, 13 mei 2020

De nieuwe release komt met een lijst van belangrijke verbeteringen op het gebied van gebruiksvriendelijkheid, veiligheid en integriteit. De belangrijkste strategie die het Zabbix-team volgt is om Zabbix zo beschikbaar mogelijk te maken. Als open-source en gratis monitoring oplossing kan Zabbix nu op locatie en in de cloud worden ingezet. Het is beschikbaar op de nieuwste releases van platforms, containers en Linux distributies van RedHat/IBM, SuSE, Ubuntu.  Nu is de Zabbix-implementatie met één klik ook beschikbaar op Azure, AWS, Google Cloud, IBM/RedHat Cloud, Oracle en Digital Ocean. De technische ondersteuningsdiensten van Zabbix worden nu aangeboden op Red Hat en Azure Marketplaces.

Bovendien biedt de Zabbix monitoring tool talrijke out-of-the-box integraties met messengers, ticketing en waarschuwingssystemen. De nieuwe release breidt de lijst van ondersteunde diensten en applicaties uit die moeiteloos kunnen worden gemonitord.

Nieuwe functies

Maak kennis met enkele van de nieuwe functies:

  • Automation en discovery: de nieuwe Zabbix-versie wordt geleverd met verbeterde automation functionaliteit. Geautomatiseerde discovery van hardwarecomponenten, Windows-gerelateerde bronnen en geavanceerde discovery van Java metrics zijn aan de nieuwe release toegevoegd.
  • Schaalbaarheid: Zabbix UI is geoptimaliseerd om de bewaking van miljoenen apparaten te vereenvoudigen.
  • De nieuwe Zabbix monitoring agent krijgt een 'officieel ondersteunde' status. De nieuwe uitbreidbare agent biedt geavanceerde functionaliteit voor de meest veeleisende klanten en complexe use cases. Het is gebaseerd op een plugin-architectuur met de mogelijkheid om metrische gegevens te verzamelen met behulp van verschillende methoden en technologieën. Wij geloven dat het de meest geavanceerde monitoring agent op de markt is.
  • Significante beveiligingsverbeteringen: de nieuwe verbeteringen garanderen dat alle Zabbix-componenten op een veilige manier communiceren en ook gebruik maken van veilige protocollen voor uitgaande communicatie zonder de prestaties op enigerlei wijze te beïnvloeden. Configureerbare cijfers en de mogelijkheid om blacklists en whitelists voor metrics te definiëren zijn van cruciaal belang voor mensen die Zabbix in zeer gevoelige omgevingen gebruiken.
  • Compressie voor TimescaleDB: De time-series datacompressie helpt de prestaties en efficiëntie te verhogen en tegelijkertijd de operationele kosten te verlagen.
  • Bruikbaarheidsverbeteringen: De nieuwe release is geoptimaliseerd voor brede schermen en introduceert ook ondersteuning voor 3rd party UI-modules, naast andere verbeteringen van Zabbix UI.

Zabbix 5.0 is een LTS (Long Term Support) versie met 5 jaar officiële ondersteuning. Het combineert innovatie en stabiliteit en bevat beproefde functies, geïntroduceerd in de niet-LTS releases van Zabbix 4.2 en 4.4, wat het een geweldige keuze maakt voor grootschalige bedrijfsomgevingen.

Nieuwe en bijgewerkte trainingen, Enterprise support geüpgrade

Naast grote verbeteringen wordt de Zabbix 5.0 LTS-release geleverd met updates en ondersteuning voor Zabbix-professionele trainingen. Zabbix LLC biedt een reeks diepgaande trainingen die gebruikers helpen om hun kennis van de Zabbix-monitoringoplossing te vergroten.  Zabbix 5.0 LTS-release brengt wijzigingen aan in de huidige Zabbix-trainingsprogramma's, die nu informatie bevatten over nieuwe releasefuncties en zullen worden verstrekt tot de volgende LTS-release. Het Zabbix-team introduceert ook een eendaagse training op afstand om de kennis van gebruikers over de specifieke gebieden te verdiepen - Zabbix API, Zabbix pre-processing, Zabbix Automation & Discovery, Zabbix Visualize IT!, Zabbix Performance Optimization, Zabbix SNMP, SNMP traps, IMPI.

Een volledig overzicht van de beschikbare cursussen is te vinden op de Zabbix-website. Of neem contact op met Xifeo ICT B.V., de Zabbix partner in Nederland met 2 eigen Zabbix trainers.

Beschikbaarheid

Zabbix 5.0 is nu beschikbaar als download: www.zabbix.com/download
Ontdek wat er nieuw is in Zabbix 5.0: https://www.zabbix.com/whats_new_5_0
Meer informatie over de volledige documentatie en het overzicht van de functies vindt u op: https://www.zabbix.com/documentation/5.0/manual

Over Zabbix

Zabbix LLC is gevestigd in Europa, Japan, Rusland en de Verenigde Staten. De oprichter, CEO, en Zabbix productontwikkelaar is Alexei Vladishev. Het basiswerkgebied van Zabbix LLC is de ontwikkeling van open-source software voor het monitoren van netwerken en applicaties. Daarnaast biedt het bedrijf een breed scala aan professionele diensten die zijn ontworpen om te voldoen aan de unieke zakelijke eisen van elke klant, waaronder implementatie, integratie, ontwikkeling op maat en adviesdiensten, alsmede diverse trainingsprogramma's.

De missie van het Zabbix-team is om een superieure monitoringoplossing beschikbaar en betaalbaar te maken voor iedereen.  Voor het eerst werd Zabbix in 2001 uitgebracht. In 2005 is Zabbix als bedrijf opgericht om deskundige technische ondersteuning te bieden. Onder de klanten van Zabbix bevinden zich overheidsinstellingen van verschillende landen en enkele van 's werelds grootste telco, financiële, onderwijs-, retail- en gezondheidszorgbedrijven. Veel van hen zijn opgenomen in de Fortune 500-lijst.

Over Xifeo

Xifeo is opgericht in 2012 en sinds medio 2013 Zabbix partner. Naast consultancy, architectuur, implementaties en beheer geven wij Zabbix trainingen en ondersteunen wij bedrijven die Zabbix gebruiken. Dit kan op consultancy basis of via support contracten. Meer informatie kunt u vinden op onze website of neem contact op via ons telefoonnummer: 036-2002375.

Zabbix 5.0 LTS uitgebracht