Hoe werkt een cyberaanval?

Hoe werkt een cyberaanval?

U hoopt er nooit mee te maken te krijgen: een cyberaanval. Maar mocht het toch zo zijn, dan wilt u wel weten hoe dat precies in zijn werk gaat en wat de gevolgen zijn. Cybercriminelen worden steeds handiger en sneller. Met één druk op de knop kunnen dit soort criminelen veel schade aanrichten binnen een organisatie. Gemiddeld wordt een cyberaanval pas na 146 dagen ontdekt. Dit betekent dat de criminelen veel tijd hebben om schade aan te richten. Want des te eerder de aanval stopt, des te kleiner de kans op schade. Bent u benieuwd hoe een cyberaanval in zijn werk gaat? Xifeo zet de fases op een rijtje.

Planning van de cyberaanval

Alles begint met de planning van de cyberaanval. De voorbereiding hiervan kan dagen tot weken duren en bestaat uit de volgende fases:

  1. Verkennen: de cybercrimineel bekijkt waar er mogelijke ingangen zijn. Denk hierbij aan IP-adressen, e-mailadressen en social media. Des te meer persoonlijke informatie ze hebben, des te gerichter de aanval is.
  2. Bewapenen: vervolgens wordt er een plan gemaakt. Hoe voert de cybercrimineel zijn aanval uit? Doet hij dit bijvoorbeeld met exploits of trojans. Exploits zijn stukjes software en veroorzaken ongewenst gedrag van een software dat binnen de organisatie wordt gebruikt. Een trojan is malware dat lijkt op goede software. Daarmee probeert een cybercrimineel toegang te krijgen tot computersystemen.

Naar binnen

Als de volledige voorbereiding is gedaan en de cybercrimineel zijn aanvalstactiek heeft bepaald, is het tijd om binnen te dringen in de systemen.

  1. Het virus wordt afgeleverd. Dit kan via e-mails, een website of USB. Door goede bescherming en oplettendheid kan dit virus worden afgeweerd.
  2. Het virus gaat vervolgens op zoek naar zwaktes in de beveiliging. Deze zwaktes gebruikt het virus om zich te installeren op een apparaat.

Cyberaanval

Het virus is binnen en kan zijn gang gaan, de cyberaanval is in volle gang.

  1. De cybercrimineel neemt uw systeem, software of app over en voert zo zijn plannen uit. De crimineel kan bij vertrouwelijke gegevens en gevoelige informatie.

Cyberaanval voorkomen

U wilt een cyberaanval te allen tijden voorkomen. Om uw bedrijfsgegevens en -netwerk zo goed mogelijk te kunnen beveiligen is inzicht in activiteiten op het netwerk belangrijk. Afwijkend gedrag en problemen worden snel gevonden en er kan direct op worden gereageerd. Hierdoor wordt veel schade voorkomen. Xifeo helpt u met de bescherming tegen cyberaanvallen. Neem voor meer informatie contact met ons op via 075  – 757 2684 of vul het contactformulier in.

Hoe werkt een cyberaanval?